Raf Quintens begon Drone Minds vanuit een passie en interesse voor drones en in het begin vooral om kleine opdrachten uit te kunnen voeren, iets wat bijna gemeengoed is in deze startende industrie. Maar hoe maak je dan het verschil? Hoe stijg je uit boven dat wat iedereen al doet? We spraken met Carlo Meuws, die met Drone Minds een bijzondere kijk biedt op ondernemerschap.

Complementair team

Carlo was actief in de televisiewereld als cameraman, waar hij voor een aflevering van het programma ‘Jani gaat…’gevraagd werd om droneopnames te maken. In zijn zoektocht naar een geschikte partner kwam hij, eerder toevallig, Raf tegen.  De opnames waren een succes. Drones bleken al gauw een gemeenschappelijke interesse en samen met nog drie anderen richtten ze in mei 2017 ‘Drone Minds’ op.

“Het feit dat alle partners bij Drone Minds uit zeer verschillende domeinen komen én samenwerken, is een absoluut pluspunt.”

Meuws: “Het unieke aan onze samenwerking is dat elke partner een eigen focus en expertise heeft én ook een eigen netwerk toevoegt aan Drone Minds. Het feit dat we allen uit zeer verschillende domeinen komen, is een absoluut pluspunt. Zo is Erik bijvoorbeeld een bioloog, wat goed uitkomt als we opdrachten in de landbouw willen binnenhalen. Kurt is onze creatieve geest en Koen bekijkt de zaken eerder financieel en projectmatig. We hebben dus altijd de juiste knowhow in huis én een breed netwerk om alle opdrachten tot een goed einde te brengen.”

Brains on a mission

Het logo van Drone Minds valt op: twee hersenhelften, elk in een eigen kleur. “Dat is niet lukraak gekozen”, vertelt Meuws. “De twee hersenhelften staan voor wat de firma wil doen. De linkerkant staat symbool voor het technische, analytische denken. Dit is de afdeling van het bedrijf die zich toespitst op inspecties, mappings, en andere technische drone-services. Deze diensten zijn dan ook zeer sterk geautomatiseerd. De rechterzijde is het creatieve deel. Dit deel wordt gebruikt voor televisie-opdrachten en andere media of audiovisuele opdrachten. Dit deel doet een zwaar beroep op de ‘talenten’ van onze piloten en onze camera-operatoren.

“Je mag niet onderschatten welke investeringen er nodig zijn om te kunnen beantwoorden aan eisen van de markt.”

Er zijn vandaag heel veel zeer goede piloten op de markt, die geen concrete business case voor ogen hebben. Ze willen eigenlijk vooral vliegen. Ook mag je daarnaast niet onderschatten welke investeringen er nodig zijn om te kunnen beantwoorden aan eisen van de markt. Daar maken we het verschil: wij ontwikkelen business, zorgen voor de administratieve rompslomp, zodat een piloot zich kan focussen op wat voor hem of haar echt telt: het besturen van de drone.”

“Wij gaan dus meer en meer inzetten op dienstverlening voor piloten”, gaat Meuws verder. We denken daarbij aan opleidingen voor de piloten die tot ons ‘vast’ team behoren, maar evengoed ook aan open opleidingen voor alle piloten, zodat die zich verder kunnen vervolmaken. Drone Minds wil een echt platform worden waar we piloten volgens hun competenties kunnen matchen met opdrachten, én waar we voor piloten toestellen ter beschikking kunnen stellen, de formaliteiten kunnen afhandelen -zoals ik al zei- , de nodige opleiding kunnen voorzien en dit alles voor een jaarlijkse bijdrage.

“Drones staan nog maar aan het begin van hun evolutie. We hebben nog niets gezien.”

Dit is uniek omdat we zeer bekwame piloten op de markt hebben die ook steeds met het laatste nieuwe en aangepaste materiaal opdrachten kunnen uitvoeren. Dat zou moeten resulteren in meer focus én een betere dienstverlening. Wij hebben geen schrik om met anderen samen te werken en dat geldt ook voor alle andere drone-bedrijven: je zal geen werk verliezen, integendeel.”

Wat brengt de toekomst?

“Wat verwachten we van de markt? Goh…,” zegt Meuws. “Weet je, drones staan nog maar aan het begin van hun evolutie. We hebben nog niets gezien. Veel ondernemers zullen nog falen: het kaf wordt van het spreekwoordelijke koren gescheiden. Daarom is het belangrijk om niet passief toe te kijken of schrik te hebben om te innoveren, én te proberen. Je moet vooruit om te overleven. En je kan dat zelden alleen. Ook zien we dat we best ineens internationaal mikken, om van een schaalvoordeel gebruik te kunnen maken. Daarom geloven we dat het openstellen van de Europese markt geen bedreiging is, maar eerder een opportuniteit. Die grote spelers komen in onze kleine markt, akkoord, maar wij mogen dan wel gaan vissen in hun grote markt. Veel interessanter, dus (lacht)!

Pin It on Pinterest