Een concept uitdenken voor een renovatie of nieuwbouw? Dan hebt u als architect een goed beeld van het terrein en de omgeving nodig. In sterk verstedelijkte gebieden is dat niet altijd evident. Zeker niet als de bouwheer zijn plannen nog even geheim wil houden. Via landmetersbedrijf Divatec ontdekte HVC Architecten echter een uiterst efficiënte oplossing. Met drones kan Argus Vision immers een waarheidsgetrouwe 3D-visualisatie van de buurt maken. In een mum van tijd, aan een interessant tarief en oplaadbaar in SketchUp.

Architecten moeten wel vaker een ruw concept voor een renovatie of nieuwbouw uittekenen. Veelal gebeurt dit in het kader van een ontwerpwedstrijd, een aanbestedingsprocedure of een Design & Buildopdracht. Maar de vraag kan evengoed van een bouwheer komen die van plan is een omgevingsvergunning aan te vragen. “Dit was het geval in Ledeberg-Gent waar de eigenaar van een Renault-garage verbouwingsplannen had”, vertelt Jonas Van de Winkel, medezaakvoerder bij Argus Vision. “HVC Architecten stond voor een grote uitdaging. Traditioneel wordt de omgeving door een landmeter in kaart gebracht. Daarbij worden meetdata uit het GRB gecombineerd met opmetingen ter plaatse.”

“In deze case was deze manier van werken  echter ontoereikend. Bijna alle woningen hebben immers een tuintje dat op de Renault-garage uitkijkt. Het was dus van groot belang dat de impact van veranderingen op het uitzicht en de lichtinval van de buurtbewoners correct werd ingeschat. Vandaar dat simulaties zich opdrongen. Wat enkel kon met een accuraat beeld van het hele woonblok. Alleen wilde de bouwheer de buurt nog niet over zijn verbouwingsplannen inlichten. Aanbellen bij de bewoners om metingen te verrichten, was dus geen optie. 

Argus Vision brengt oplossing
Landmeter Divatec stelde HVC Architecten een alternatief voor om het volume van de omliggende woningen en bijgebouwen te bepalen. “We werken al meerdere jaren met Argus Vision samen”, vertelt ing. Landmeter-expert Dieter Vandepoel. “Deze expert in drones en fotogrammetrie biedt wel vaker een antwoord op specifieke uitdagingen. Zeker voor sites die moeilijk of niet toegankelijk zijn.”

“De toepassing van hun oplossing lag in deze case voor de hand. De drones lieten immers toe om de site bijna ongemerkt gedetailleerd in kaart te brengen. Het mooie is dat Argus Vision niet zomaar enkele beelden aflevert. Alles wordt verwerkt in functie van de opdracht. In dit geval kregen we een mooi 3D-model waarmee HVC Architecten direct aan de slag kon. De tool liet zich immers perfect in SketchUp integreren. De architect kon dus zonder softwarematige vertaalslag starten met de simulaties!”

 

 

Snel en kostenefficiënt
Fotogrammetrie is een techniek waarbij (overlappende) foto’s van de hele site worden genomen. “We hanteren de norm dat elk punt in minstens negen beelden moet terugkomen”, aldus Seppe Koop, medezaakvoerder van Argus Vision. “Met speciale software worden deze vergeleken met de gps-positie van het toestel. De overeenkomstige punten die hieruit resulteren, worden gebruikt om een puntenwolk te creëren. Normaal gezien slaan we daarna de brug met grondcontrolepunten die de landmeter heeft opgemeten.”

“In deze case konden we deze stap overslaan omdat geen absolute nauwkeurigheid was vereist. De foto’s volstonden om een eenvoudig 3D-model te ontwikkelen dat in SketchUp kon worden opgeladen.” Dieter Vandepoel besluit: “Op anderhalf uur was de site van 1,6 hectare in beeld gebracht. Daar kunnen traditionele meetmethodes niet tegen op. Kortom: voor dit soort opdrachten biedt Argus Vision een erg interessante oplossing.”

 

Pin It on Pinterest