Op 6 december woonde EUKA een workshop bij over technologieën rond 3D-lokalisatie in voornamelijk indoor omgevingen. De workshop kadert in het project Proeftuin 4.0 Smart Connectivity. imec nodigde verschillende sprekers uit om een toelichting te geven over het project in hun auditorium in Heverlee. Tijdens de pauze werd er een demo gegeven van het in de aula opgestelde iPoint-localisatiesysteem.

Vision-based localisatie
De introductie werd gegeven door Kris Hermus, Coordinator Wireless Community & Innovation Program Manager bij imec en Eli De Poorter, professor bij imec-IDLab-UGent. Dominick Vanthienen,
CTO bij Intermodalics gaf vervolgens een uiteenzetting over VSLAM, een vision-based technologie voor een performante en betaalbare asset localization. De technologie wordt steeds vaker gebruikt in commerciële toepassingen zoals AR / VR-headsets, telefoons en consumentenrobots. Vanthienen gaf een overzicht van de wezenlijke voordelen van op visie gebaseerde positionering, inclusief de synergieën met andere vision-technologieën om robotbewustzijn en het schaalvermogen te creëren.

Multi-modal localisatie
Vervolgens was het woord aan Michiel Aernouts, researcher bij imec-IDLab-Uantwerp. Hij vatte hun onderzoek over multi-modal localisatie voor battery powerd IoT toepassingen samen en illustreerde hoe kunnen schakelen tussen netwerken kan bijdragen aan de lokalisatienauwkeurigheid van een IoT-applicatie die zowel binnen als buiten lokalisatie omvat. Dankzij multimodale communicatie via Low Power Wide Area Networks (LPWAN) kunnen IoT-apparaten dynamisch schakelen tussen meerdere mogelijke scenario’s. Locatiegebaseerde services die voortbouwen op een dergelijke multimodale communicatiearchitectuur kunnen een optimale lokalisatiemethode toepassen, afhankelijk van de beperkingen van de actieve draadloze technologie.

Sensor-Fusion
Vervolgens werd het onderzoek van Flanders Make met betrekking tot interne lokalisatie en identificatie van activa gepresenteerd door Jia Wan, Research Engineer bij Flanders Make. Verschillende sensorconfiguraties zijn getest in zowel offline berekening als online vluchtdemo’s, die veelbelovende resultaten laten zien met betrekking tot de lokalisatienauwkeurigheid en de haalbaarheid van het concept van de drone-inventaris.

Demonstratie iPoint
Na de lunch was er ruimte voor een demonstratie door de Royal Military Academy. Het gedemonstreerde iPoint-systeem biedt een innovatieve oplossing die gericht is op een naadloze overgang van de GPS-services tussen buiten- en binnenomgevingen. In het iPoint-systeem kan een onbeperkt aantal tags tegelijkertijd worden gelokaliseerd, met de positie-update-snelheid die onafhankelijk is van de tag-dichtheid. Tag-uitvoer is compatibel met GPS-ontvangers van consumentenkwaliteit (NMEA-formaat) die integratie van de iPoint-technologie met bestaande GPS-toepassingen mogelijk maken. Met behulp van een lokaal netwerk konden 2 iPads in de aula perfect getraceerd worden.

Visibel Light Positioning
De inspirerende dag werd afgesloten met een sessie over ‘Visibel Light Positioning’ door Nobby Stevens, professor bij KU Leuven-DraMCo. Zeer nauwkeurige positionering binnenshuis is een lang bestaand onderzoeksonderwerp, met nog steeds een aantal obstakels. Meer dan tien jaar geleden heeft het idee van het moduleren van kunstlicht op frequenties boven de bandbreedte van het menselijk oog geleid tot een nieuwe manier om draadloze communicatie uit te voeren. Een toepassingsdomein is positionering binnenshuis, waar op basis van unieke eigenschappen van het ontvangen signaal een schatting van de locatie binnen het pand kan worden gemaakt. Tijdens de presentatie werden hiervoor verschillende benaderingen overwogen, elk met zijn eigen nadelen en voordelen.

20191206 Wireless Community workshop @ Imec (Smart Connectivity)

Pin It on Pinterest