Afgelopen week verwelkomden we een delegatie uit Rwanda in DronePort. De Norman Foster Foundation wil een netwerk van Droneports in Rwanda opzetten om medische benodigdheden en andere voorzieningen te leveren aan gebieden in Afrika die moeilijk bereikbaar zijn over de weg. De ambitie is dat elk klein stadje in Afrika tegen 2030 zijn eigen Droneport heeft. Ze kwamen alvast wat inspiratie opdoen en kijken naar onze aanpak in Sint-Truiden.

Het Droneport-concept uit Rwanda werd geïnitieerd door Jonathan Ledgard, die het ontwikkelde aan de École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) in Zwitserland. Hij benaderde Norman Foster voor dit project vanwege zijn uitgebreide ervaring in luchthavenontwerp en diepgaande kennis van de luchtvaart als een piloot van zweefvliegtuigen, helikopters en vliegtuigen.

Het project wordt ondersteund door de Rwandese regering en omvat een specifiek ontwerp van een gebouwtypologie, dat naar alle waarschijnlijkheid zal uitgroeien tot een alomtegenwoordig gebouw, net zoals benzinestations een verspreide infrastructuur voor het wegverkeer zijn geworden. Het project heeft een sterk gevoel van maatschappelijke aanwezigheid en is gebaseerd op het gebruik van platformen voor kennisuitwisseling.

De Rwandezen kregen eerst een rondleiding door het gebouw in Sint-Truiden en gingen daarna in debat met Mark Vanlook, CEO van DronePort. Ze waren vooral geïnteresseerd in de manier waarop DronePort in België tot stand gekomen is en wat de rol van de overheid en andere privé spelers daarin is geweest. Daarnaast ging het ook over hoe dronevluchten momenteel gemanaged worden in België en hoe die geïntegreerd (kunnen) worden met de bemande luchtvaart.

Wij vonden het alvast een zeer boeiende namiddag en hopen dat ze geïnspireerd zijn door onze manier van aanpak. We wensen hen alvast alle succes met de realisatie van hun fantastisch project. Meer informatie over het Norman Foster Project kan je hier terugvinden.

Pin It on Pinterest